Organizasyonel Gelişimde Başarıya Giden Yol — Uygulamanın 4 Disiplini!

Göktürk Ülker
Türkçe Yayın
Published in
3 min readApr 4, 2020

--

Merhabalar,

AIESEC’te görev yaptığım zamanlarda karşılaştığım bir kavramdı bu Uygulamanın 4 Disiplini. İngilizce adı ile 4 Disciplines of Execution (4DX).

Kısaca anlatmak gerekirse, bahsedilen 4 disiplini kullanarak organizasyonunuz içerisindeki operasyonlarınızı verimli ve sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Aslında sadece iş olarak değil, günlük hayatınızda veya kariyer planlarınızda da bu disiplinleri kullanarak yüksek oranda başarı sağlayabilirsiniz.

Özellikle yöneticiler ve takımlar için büyük bir önemi olduğunu düşündüğüm Uygulamanın 4 Disiplini için neler yapmanız gerekiyor biraz da onlardan bahsedelim.

1- Hedef!

Olmazsa olmaz dediğiniz hedeflerinizi belirlemeniz gerekiyor. Gerek şirketinizde, gerek hayatınızda ulaşmak istediğiniz hedefinizi belirlemeniz, hem bir amaç, hem de motivasyon sağlayacaktır.

İş dünyasında yapılan araştırmalarda çalışanların yalnızca %15'i şirketlerinin hedeflerini biliyorlar.

Kısacası, tüm hedeflerinizi çalışanlarınıza söylemenize gerek yok, şirket için en önemli olanları bilmeleri kafi :)

2- Hedef’e Giden Yol!

Ana hedeflerimizi belirlediğimize göre, artık bu hedefe gidebileceğimiz yolları belirlememiz gerekiyor değil mi?

AIESEC’te kullandığım planlama tablosunu aşağıda sizinle paylaştım.

Yeşil olan alana ANA HEDEF’imizi yazıyoruz. (Ana hedefinizin net sayısal bir hedef olması, ölçülebilirlik yönünden önemli.)Altındaki turuncu olan bölüme ise ana hedefimize giderken yapmamız gereken 3 tane odak noktası yazıyoruz. Sonra bu 3 odak noktasına ayrı ayrı, ne yaparsak bu 3 odak noktasına ulaşırızı adım adım yazıyoruz. Birazcık detaylı bir planlama oluyor aslında. Bu planlamayı yaparken gerçekten nelere ihtiyacınız var veya yok onu görebiliyorsunuz.

Daha sonra,

Aksiyon adımlarının detaylı yazıldığı bölüm.

Bu bölümde belirlediğimiz adımları çok ince ve ayrıntılı bir şekilde planlayarak, bu plan içerisinde kimlerin ne gibi sorumluluklarının olduğunu, teslim tarihini ve gerçekleşme durumunu takip edebilirsiniz.

3- Attığımız golleri saymayalım mı?!

Hedefiniz için belirlediğiniz planların, hedefinize olan etkisini görmek için bir score board şeklinde bir skor tablosu kullanmanız, süreçteki eforunuzun, zamanlamanızın ve ölçülebilirliğinizin iyileşmesiniz sağlar ve değerlendirme yaparak nerede hata yaptığınızı veya iyi giden bir süreç ise nasıl daha iyi yapabilirizi takım arkadaşlarınızla, yöneticinizle tartışabilirsiniz.

4- Hesap verilebilirlik, Sorgulama

Bu bölüm aslında bu 4 disiplindeki en önemli bölümlerden birisi diyebiliriz.

Çünkü insanların bu bölümü gerçekleştirebilmesi için kendilerine doğru sorular sorması, egolarını kapının dışında bırakması ve hata yapıyorsa bunu büyük bir samimiyet ve öz eleştiri ile değerlendirmesi gerekiyor.

Araştırmalara göre çalışanlardan sadece %10'undan azı yöneticileri ile ayda bir kere görüşüp işlerin gidişatı hakkında görüşebiliyormuş.

Eğer süreci sürekli değerlendirmeyip, sadece yanlış ve eksikler ortaya çıkınca değerlendirirsek önceki yaptığımız disiplinlerin hepsi boşa gidiyor aslında(Tecrübeyle sabit :))

2 haftada bir yapılan 15 dakikalık toplantılar bile aslında sürecin yönetiminde büyük kolaylıklar sağlayacak, değerlendirmenizi doğru bir şekilde yapmanıza olanak tanıyacaktır. Beyin fırtınası toplantıları ile planlarınızda ufak tefek değişikliklere gidedebilirsiniz.

Kısacası iletişim ve samimiyet önemli :)

Şimdilik bu kadarlık bilginin yeteceğini düşünüyorum :)

The 4 Disciplines of Execution (4DX) — Chris McChesney-Sean Covey isimli kitapta ve 4DX doğayeni Franklin Covey’den bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgiler edinebilirsiniz :)

Umarım faydalı olmuştur.

Teşekkürler AIESEC ❤🤘

Sevgi ile,

--

--

Göktürk Ülker
Türkçe Yayın

Digital Growth Partner & Consultant @www.gokturkulker.com 🚩Senior Performance Marketing Specialist @AnalyticaHouse