Nedir Bu Clubhouse?

Göktürk Ülker
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJan 29, 2021

--

Son bir kaç haftadır gündemde olan bu sosyal ağ uygulaması hakkında birazcık araştırma yapıp, nedir ne değildir sizlerle paylaşmak istedim.

Clubhouse, arkadaşlarınızla veya farklı insanlarla sesli sohbet edebilmenizi sağlayan bir sosyal ağ uygulaması. Kendi sohbet odanızı açıp, konuşmak istediğiniz konuları bu oda içerisinde belirlediğiniz diğer konuşmacılar ile konuşabiliyorsunuz. İsterseniz de başkasının sohbet odasına katılıp, söz isteyip muhabbete dahil olabiliyorsunuz.

Ben de yaklaşık 4 gündür falan kullanıyorum Clubhouse’u ve ilk baştaki fikrim ile dün geceki muhabbetten sonraki fikrim arasında baya bi fark oluştu.

İlk girdiğimde çeşitli youtuber’lar, fenomenlerin açtığı kanallara denk geldim. Girdim, dinledim lakin akıcılık ve muhabbete tutunma konusunda sıkıntılar olduğunu düşündüm kendimce. Daha sonra yabancı odalarda gezdim, dinledim. Bazı odalarda söz aldım, fikrimi beyan ettim. Bazı odalarda sadece dinledim.

Lakin yine de ısınamamıştım, taa ki düne kadar. Dün gece ikilem adında bir odaya katıldım ve gerçekten içerdeki insanların ve haliyle sohbetin kalitesi muazzamdı. Hepsiyle tanıştık, güldük, düşündük, eğlendik ve dün geceden itibaren networking açısından doğru kullanıldığı taktirde çok faydalı bir platform olacağına kanaat getirdim.

Ne zaman kurulmuş? Ne kadar yatırım almış?

Crunch Base’e Göre Clubhouse

Bu uygulama her ne kadar yeniymiş gibi görünse de aslında 15 Mart’ta iki ortak tarafından kurulmuş. Paul Davison ve Rohan Seth’in kurucusu olduğu bu platform ilk yatırımlarını da 15 Mayıs’ta almışlar. Toplamda 3 seri’de 10 Milyon $’dan fazla yatırım almış görünüyorlar.

Aslında 1 yıl öncesinde başlayan bu serüven, şu an da güzel bir viraja girdi gibi. Çünkü Son 1 ayda %520.47'lik bir büyüme gerçekleştirmişler ki bu bana göre gittikçe de artacak.

Crunch Base Clubhouse Growth Data

Nasıl katılırız?

Clubhouse şu an da beta sürümde olduğu için yalnızca davetiye usulü ile, IOS işletim sistemine sahip cihazlardan katılım söz konusu. Clubhouse kullanan birisinin ya size davetiye göndermesi ya da sizin isteğinizi onaylaması gerekiyor. Referans usülü olan bu yöntemle ilk etapta içerisinin tabiri caizse çöplüğe dönmesi engellenmeye çalışılmış bence.

Bir diğer dikkatimi çeken özellik ise odada moderatör bile olsanız bir kişiyi atamıyor olmanız. Sadece report edebiliyorsunuz. Tahminim bir çok kişi de sizinle beraber report ederse o kişi odadan atılıyor. Bu da aslında demokrasiyi ön planda tutmasıyla ilişkilendirilebilir.

BONUS:

Bir de pazarlama konusunda küçük bir şeye değinecek olursam, referans yöntemi retention rate’i artırmada, korumada ve gerçekten buranın ne olduğunu bilerek gelen kişilerin ne kadar süre burada vakit geçirdiğini ölçümleyebilmede güzel bir strateji olmuş gibi.

Mobil uygulamalardaki growth hacking konusunda bir case study bile olabilir bence bu konu. Üzerine tartışabiliriz.

Sonuç olarak;

Clubhouse’da nerelerde takılmak istediğinizi iyi belirledikten sonra çok fazla sıkalacağınızı düşünmüyorum.(bu da reklam gibi oldu ama gerçekten değil)

Yalnız muhabbete dahil olmaktan, el kaldırmaktan kesinlikle çekinmeyin. O zaman daha zevkli oluyor :)

Clubhouse şu an App Anie’ye göre Türkiye’de Top Chart’da 38'inci sırada. Android’e de çıktıktan sonra neler olacak hepimiz göreceğiz.

Umarım ilerleyen zamanlarda bozmaz…

Clubhouse profilimi de şöyle iliştireyim, eklemek isteyen olur belki👽

Belki bir gün bir odada karşılaşırız, kim bilir…

Cheers!

--

--

Göktürk Ülker
Türkçe Yayın

Digital Growth Partner & Consultant @www.gokturkulker.com 🚩Senior Performance Marketing Specialist @AnalyticaHouse