Mobil Uygulamanız İçin Bir Conversion Rate Arttırma Reçetesine Ne Dersiniz?

Göktürk Ülker
4 min readMar 20, 2022

Selamlar herkese,

Eğer bir mobil uygulamanız var ve Conversion Rate(CR) konusunda bir rahatsızlığınız var ise bu yazı tam size göre olabilir.

Mobil uygulamalarda pazarlama çalışmaları ile Install elde ederken, çoğumuzun atladığı bir kaç şey var aslında.

Evet, mesela paid kampanyalarda özellikle gelişen yapay zeka tabanlı makine öğrenimi kullanan reklam panellerinde hedefinize uygun dönüşüm odaklı kampanyalar kurgulayabilirsiniz. Ama burada atladığımız nokta, hedefimizin makineler değil, insanlar olduğu ve asıl etkileşimin ürünü, uygulamayı kullanmaya başladıktan sonra olduğu :)

Ne kadar para harcarsanız harcayın bir noktadan sonra uygulamanızı indirenlerin içeride hiç aksiyon almadığını fark edebilirsiniz. Ve her şeyin bir sebebi olduğunu unutmayalım.

Size ilk başta bir teşhis checklist’i vereceğim.

1- Ölçümlemeniz ne kadar doğru?
Bir ölçümleme hatası olabilir mi? Bu noktada ölçümleme entegrasyonunu tekrar kontrol edebilirsiniz. Ayrıca uygulama içerisinde bazı ekranlar crash veriyor olabilir. Bu konu hakkında panellerden ve firebase üzerinden crash verilerini inceleyebilirsiniz. Uygulamanızda eğer bir problem varsa ve paid marketing çalışması yapıyorsanız, problem çözülene kadar yatırımlarınızı azaltabilirsiniz (Bakın kampanyaları durdurun demiyorum).

2- Uygulamanız güncel mi?

Uygulamanızı en son ne zaman güncellediniz? İçerikler güncel mi? Bu konu kullanıcıların içeride gezintilerini etkileyecek temel konulardan birisidir.

3- Kullanıcılarınızın deneyimi ne alemde?

Push notificationları ne kadar verimli kullanıyorsunuz? Kullanıcılara mobil uygulamanızı kullandıklarında ne gibi avantajlara sahip olacaklarını aktarabiliyor musunuz? Onların mobil uygulamanızı kullanmasını kolaylaştıracak neler yaptınız? Kullanıcılarınızı ne kadar tanıyorsunuz?

Bu teşhis checklist’inden ilk iki tanesinde zaten gereken yapılır hiç şüphem yok. Üçüncü madde işte bizim aslında testler yaparak, kullanıcı geri bildirimlerini inceleyerek alacağımız aksiyonlar olacak.

Bu noktada yazıyı daha fazla uzatmamak adına sadece push notification’lar üzerinden CR’a nasıl etki edebiliriz kısaca bundan bahsedeceğim.

Metinler:

Source: Mobile Push Notifications | Factoreal

Push Notification (PN) gönderirken kullandığınız metinlerin uzunluğu, içeriği ve tarzı çok önemlidir.

  • Blog yazılarında başlıklar genelde soru cümlesi ile yazılırsa daha çok ilgi çekiyor ve CTR’ı arttırıyor. Bu aslında sadece bloglar için değil, çoğu alanda geçerli. Merak hepimizin ortak, ağır basan duygusu. Bu sebeple push not. metinlerimizi içerikle alakalı, merak uyandıracak şekilde organize etmemiz gerekiyor. Bu organizasyonu da mutlaka test etmemiz gerekiyor.
  • Metinler ne kadar uzun? Çok uzun açıklamalardansa kısa ama net metinler tercih edebiliriz. Tabii ki bunu da bir A/B testine dahil etmeliyiz ki hangi söylemlerin, kampanyaların etkili olduğunu görelim.
  • Doğru CTA kalıplarını kullanıyor muyuz? Call to Action aslında kullanıcıyı harekete geçiren en temel unsur. Burada tüm kullanıcı segmentlerine aynı CTA’i kullanıyorsak belki beklediğimiz sonucu alamayabiliriz. Bu yüzden A/B Testlerine bir tane daha ekledik :)

Görseller:

https://www.factoreal.com/features/mobile-push-notifications/
Source: Mobile Push Notifications | Factoreal

Daha önce rich push notif. duymuş muydunuz? Özetle kreatif set kullanılan push notificationlara rich push diyebiliriz. Bu noktada attığınız push notificationlarda kampanya görselleri mi daha iyi çalışıyor, ürün görselleri mi, gif olarak hazırladığınız görseller mi yoksa bir video mu? Bunu belirlemek için ne yapacağız, tabii ki test!

Emojiler:

Source: business2community.com

Emojiler özelinde biraz da real time odaklı olmakta fayda var. Gündemi takip edip, en çok kullanılan emojileri kullanabileceğiniz push notificationlar da hazırlayabilirsiniz. Emojilere tepki verenler kadar tepki vermeyen segmentinizi de belirlemelisiniz. (Burası da çokomelli)Sektörden sektöre emoji kullanımında çok fark var.

Hatta sizlerle emojileri kullanarak 191 milyondan fazla push bildirimini analiz ettikten sonra, sektörlerde emoji kullanımıyla ilgili bazı önemli içgörüler aktaran bir veri analizini de link olarak paylaşıyorum. Çok güzel sonuçlar çıkartmışlar.

“Bazı sektörlerde push bildirimlerine emojiler dahil edildiğinde tıklama oranında (TO) 100 kat artış elde ederken, bazı sektörlerde TO’larının yarıya indirildiğini gördü.”

devamı: https://clevertap.com/blog/emoji-marketing/

Deep Linking:

Source: Adjust

Çokomelli bir konu daha. Web üzerinde LP testinin kuzeni diyebiliriz bu konuya. Push’larda kullandığınız deep linkleri de test etmelisiniz. Gönderdiğiniz push notif.’dan gelen kullanıcılar en çok etkişleşimi kategori sayfasına gönderdiğiniz versiyonda mı yoksa kampanya sayfasına gönderdiğiniz versiyonda mı gerçekleştiriyor? Bu durumu da test ederek, custom deep linkler hazırlayabilir, onları push notificationlarda kullanabilirsiniz.

Kişiselleştirme:

Push notificationların en can alıcı noktasıda budur aslında. Kişiselleştirme için de olabilidiğince kullanıcılarınızdan segmentler yaratmalısınız. Uygulamayı 15 gündür hiç açmamış segment ile 3 saat önce sepetine ürün eklemiş segmeti bir tutamayız, tutmamalıyız.

Örneğin;
Bir haber uygulamasıysanız, bir kullanıcının uygulama içindeyken tükettiği son haber makalesine göre, takip ettiği konulara dayalı ilgili bir haber göndermeyi test edebilirsiniz. Ya da Netflix gibi bir film/dizi uygulamasıysanız, kullanıcılara izleme alışkanlıklarına göre beğenebilecekleri yeni bir dizi hakkında fikir verebilirsiniz.

Bu başlıkları değerlendirirken iki konu çok önemli olacaktır.
1- Doğru segmentler oluşturmak.
2- Stratejileri test etmek.

Eğer bir Push Notification Service kullanmıyorsanız aşağıdaki link’ten size uygun olduğunu düşündüğünüz bir servisi deneyebilirsiniz.

Top Push Notifications Services And Tools to Engage Users [2021 Update] (thetool.io)

Umarım faydası olmuştur!

Sevgiler,

Göktürk

--

--

Göktürk Ülker

Digital Growth Partner & Consultant @www.gokturkulker.com 🚩Senior Performance Marketing Specialist @AnalyticaHouse