Google Reklamlarında Optimizasyon 101 — Bölüm #1

Göktürk Ülker
Türkçe Yayın
Published in
4 min readDec 23, 2020

--

Google adwords optimizasyon

Merhabalar,

Uzun bir aradan sonra tekrar bir şeyler karalamaya devam etmek elbette ki kolay olmadı. Lakin bir çok konu birikmiş durumda ve bunları ne kadar sürede yazarım hiç bilmiyorum açıkçası.

Fakat elimden geldiğince, dilim, parmaklarım döndüğünce hem tecrübelerimi hem de araştırıp okuduklarımı sizlerle paylaşmaya gayret edeceğim.

Bu yazımızın konusu herkesin bildiği fakat çok azımızın tam anlamıyla yapabildiği bir şey. Google Reklamlarında Optimizasyon!

Bir çok profesyonel şimdi “Optimizasyon öyle tek bir şey değil ki! Bir çok parametresi, bir çok yolu var! Hangi birini anlatacaksın!” gibi şeyler diyecektir. Telaşlanmayın😌 Bu yazıda sadece search reklamlarında neler yapabiliriz, naçizane olarak onu aktaracağım.

Öncelikle optimizasyonun tek bir doğrusu yoktur. Fakat kesinlikle yapmanız gereken bir kaç konu vardır mutlaka. Bunlar da reklam verme amacınız ile bağdaştırılması gereken şeylerdir.

Arama Ağı reklamlarında optimizasyon yaparken kendimce planlama yaptığım ve aksiyon aldığım ilk 4 başlığı sizlerle hemen paylaşayım. Diğer kalanları da bir sonraki yazıda 😌

  • Anahtar Kelime Optimizasyonu
  • Bütçe Optimizasyonu
  • Reklam/Zaman Optimizasyonu
  • Cihaz Bazlı Optimizasyon

Çok fazla yazıya boğmadan, kısa kısa neler yapabilirsiniz, neleri kesinlikle yapmalısınız bunları sizlerle paylaşacağım. Sürç-i Lisan ettiysem affola, eksik olan bir kısım varsa geri dönüt vermekten lütfen çekinmeyiniz 🙏🏼

Arama Ağı Reklamları (Search Ads)

Bu modelde genellikle keyword olarak adlandırılan anahtar kelimeler kullanıyoruz. Lakin ben bazı kampanyalarımda daha nokta atışı yapabilmek adına işin içine hedef kitleleri de karıştırıyorum.

Anahtar Kelime Optimizasyonu:

Arama ağı kampanyalarında mutlaka yapmanız gereken ilk optimizasyon Negatif Anahtar Kelime optimizasyonudur. Bu optimizasyon başlığını anahtar kelimeler içeren her reklam modelinde kullanabiliriz.

Buradaki amaç, belirlediğimiz anahtar kelime varyasyonları ile ilgisi olmayan ama arama terimlerinde bulunan ve tıklama almış veya almamış alakasız anahtar kelimeleri ayıklamak.

Bu modelde yaptığımız bir diğer optimizasyon ise Arama terimlerindeki en çok tıklama, dönüşüm ve gösterim alan alakalı anahtar kelimeleri belirlemek ve segmente etmek.

Anahtar kelime belirlerken reklam kurgusuna uygun bir şekilde yapıyoruz ki dengesizlik olmasın. Mesela brand keywordler ayrı reklam grubunda, en çok trafik getirenler ayrı bir grupta, bölgeseller ayrı bir grupta gibi. Bunu eşleme türlerine de indirgeyebilirsiniz seçim sizin. Bu biraz da bütçenize bağlı oluyor tabi. Ama anahtar kelimeleri birbirine ne kadar karıştırmazsanız, performansınız o kadar artar ve çok kolay ölçümleyebilir, daha çevik hareket edebilirsiniz.

Bütçe Optimizasyonu

Bir diğeri bütçe optimizasyonu. Bu optimizasyon başlığında ilk olarak seçtiğiniz teklif stratejisini değerlendirmeniz gerekiyor. Reklam amacınıza uygun bir teklif stratejisi seçmek bu optimizasyonun ilk adımı. Burada ilk etapta akıllı teklif stratejilerini kullanmayı deneyebilirsiniz. Fakat tecrübelerime göre bazı kampanya modellerimde manuel TBM stratejisi akıllı teklif stratejilerinden daha iyi çalışıyor. (Bir optimizasyon tavsiyesi değildir, yaşanmış bir gerçektir) O yüzden genelde rekabet analizine, diğer metriklere bakarak bir küçük hesap kitap yaparak ne yapacağıma karar veriyorum.

Bu optimizasyon süreci diğer optimizasyonlar ile yakından ilişkilidir. Daha bir çok yerde karşımıza çıkacak.

Reklam/Zaman Optimizasyonu:

Bütçe optimizasyonunu yaptıktan sonra iş geliyor reklam zaman optimizasyonuna. (Reklam/Zaman yerine başka tanımlar da diyebiliriz, ben bu işe ilk başladığımdan beri bunu kullandığım için böyle dedim mazur görün lütfen)

Buradaki optimizasyon süreci de her süreçte olduğu gibi reklam amacınıza uygun olmalı. Reklamınızı en çok tıklama alan saat ve günlerde mi yayınlayacaksınız, en çok gösterim aldığınız zaman dilimlerinde mi? Yoksa en çok dönüşüm aldığınız mı? Bunun kararı tamamen sizde. O saatlerde ve günlerde bütçe optimizasyonu ile reklam gösterimlerinizi arttırabilirsiniz.

Bu optimizasyonu genelde ben reklamları açıp, biraz zaman geçtikten sonra yapıyorum ki elimde bir veriye göre plan yapabileyim.

Cihaz Optimizasyonu:

Cihaz bazlı optimizasyon da anlaşılacağı gibi reklamlarımızın hangi cihazlarda daha çok görünmesini istiyorsak ona göre bir teklif arttırımı yapmamız gerekiyor. (Bkz. Bütçe Optimizasyonu)

Buradaki kritik olan nokta arttırım yapacağınız cihazdaki arttırım oranını belirlemek. Bu da metriklerinizi iyi bir şekilde değerlendirmenizden geçiyor. Mesela, bir kampanyamızdaki reklam gruplarında şöyle bir veri kaydettik. İnsanlar mobil ve tabletten reklama tıklıyor ama dönüşüm en çok başka bir reklam grubunda masaüstü cihazlardan gerçekleşiyor. Bu veriye göre gerekli cihaz optimizasyonlarını yaptık ve dönüşümde %38’lik bir artış sağlandı.

Bu yazı setinin sonucu olarak şunu söyleyebiliriz ki, optimizasyon aslında tek bir şeyi iyileştirmek değil. Birbirine etki edecek birden fazla şeyi iyileştirmek.

IKIGAI kitabında geçen bir anektod da Mikawa isimli bir yöneticinin şu sözleri bu durumu çok iyi özetliyor.

“Eğer bir trenin saatte 10 km daha hızlı gitmesini istiyorsan, motora biraz beygir gücü eklersin. Ancak trenin saatte 150 km’den 300 km’ye çıkmasını istiyorsan; demiryollarını yıkıp yerine daha büyüklerini inşa etmek, süspansiyon sistemini kökten değiştirmek ve aerodinamik vagonlar üretmek gibi birden fazla değişiklik tasarlaman gerekir. Kısacası, tamamen yepyeni bir düşünce şekli benimsemen gerekir. Çoklu değişimi göze almazsan yeni bir tren de inşa edemezsin.”

Yeni yazılarda, sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle.

#evdekalın

Sağlıcakla kalın,

--

--

Göktürk Ülker
Türkçe Yayın

Digital Growth Partner & Consultant @www.gokturkulker.com 🚩Senior Performance Marketing Specialist @AnalyticaHouse